Wegeteriańskie Święta Wielkanocne
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Z pewnością niejeden z nas zastanawia się nad wyborem tegorocznych potraw. To czas, w którym na stołach tradycyjnie goszczą pasztety, kiełbasy, żurek i wiele innych mięsnych dań. Ale przy odrobinie chęci i kreatywności można spędzić tegoroczne święta, posilając się smacznymi wegetariańskimi potrawami. A przy tym zachęcić bliskich do ich spróbowania. Bo czy wegetarianie muszą cokolwiek tracić z uroku świątecznych dań i mieć poczucie ograniczonej przyjemności ich kosztowania? Absolutnie nie! Wegetariańska Wielkanoc – czy da się ją zorganizować? Wbrew temu, co nam się powszechnie wydaje, to wcale nie takie trudne zadanie.
Typowy polski wielkanocny stół ugina się od rozmaitości. Wiadomo! Niestety dużą część tego smakowego dobrodziejstwa stanowią mięsa. A co w takiej sytuacji ma począć osoba, która zwierząt nie jada? Po zimowych szarościach aż chce się wprowadzić do swojego domu i… na talerze odrobinę kolorów. Wegetariańskie przepisy cieszą się coraz większym zainteresowaniem, wielu z nas świadomie wybiera dietę roślinną i nie zamierza robić wyjątku podczas Wielkanocy. Ale bezmięsna Wielkanoc wcale nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie! Owszem, trudno przygotować tradycyjny żurek w wersji wegetariańskiej, ale już wielkanocne jajka czy smakowity pasztet wcale nie wymagają dodatku mięsa. Jajka faszerowane można przecież wypełnić pastą z awokado czy pieczarek albo ze startej cukinii. Do jajek można też użyć dojrzałego sera, szparagów, guacamole, hummusu lub oliwek. W wymyślaniu pysznego nadzienia ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ale chyba najwięcej możliwości dają nam wielkanocne sałatki. Te święta to przecież czas, w którym nasze oko cieszą kolorowe nowalijki. I tutaj mamy duże pole do popisu. Świeże rzodkiewki, zielone ogórki, pomidorki koktajlowe, a nawet kiełki – to tylko kilka przykładów pysznych składników, które sprawdzą się w wegetariańskiej sałatce. Śmiało można też podać tradycyjne jajka z majonezem, przyozdobione szczypiorkiem czy koperkiem. Proste i smaczne. Wśród wielkanocnych potraw królują też pasztety. Jak zatem pogodzić tę tradycję z potrzebami diety wegetariańskiej? Bardzo łatwo. Zamiast lub obok tradycyjnego pasztetu mięsnego na stole powinien się znaleźć pasztet z soczewicy lub cieciorki. Istotnym elementem wegetariańskiego pasztetu jest obfitość aromatycznych przypraw. Smacznym zamiennikiem mięsa są również kotlety z tofu, tempehu lub seitanu, a także panierowane boczniaki. Świetnie sprawdzą się nadziewany bakłażan, papryka lub cukinia podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Warto również zaznaczyć, że wegetariańska Wielkanoc nie wyklucza przyrządzenia tradycyjnych ciast, czyli pysznych babek i kuszących mazurków. Wegetarianie mogą do woli korzystać z bogactwa świątecznych przepisów na słodkie wypieki. Tradycyjny sernik, wielka polukrowana baba oraz świąteczny mazurek koniecznie powinny zagościć na wielkanocnym stole.
Wegetariańska Wielkanoc wcale nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie, może zachwycać bogactwem smaków i kolorów wiosny. Z roślin można wyczarować dania, które niewiele różnią się smakiem od tych tradycyjnych. Dodatkowo nie dość, że są zdrowsze, to jeszcze pełne witamin i składników odżywczych. Wystarczy trochę kreatywności, znajomości kilku kuchennych trików oraz przypraw, które pomogą nam wyczarować pyszne wege dania. Dzięki temu nasza Wielkanoc nie będzie różnić się od tej tradycyjnej. Istnieje wiele przepisów, dzięki którym na naszych stołach mogą zagościć pyszne wegetariańskie potrawy. Może tegoroczne święta są idealną okazją, by ich wypróbować?