Jak zachować lato na jesień? - najsmaczniejsze przetwory
Upalne, słonecznie dni mijają bezpowrotnie, a w ich miejsce wkrada się deszczowa aura jesieni. Liście powoli opadają z drzew, a słońce nie ogrzewa nas już swoimi promieniami. Dni stają się coraz krótsze, a i deszcz częściej wita nas o poranku. I chociaż pogoda nie zawsze będzie rozpieszczać promieniami słońca, to łatwo można ją ocieplić pysznymi, ulubionymi przysmakami. Kuchnia to miejsce, w którym możemy cieszyć się smakołykami dodającym nam witalności i energii na bardziej pochmurne dni. To luksus, zachować odrobinę lata na jesień. Przenieśmy jej wyjątkowy smak i zapach na nasze talerze, przygotowując przetwory.
Krótki spacer do ogródka lub na bazarek sprawia, że pozwalamy się zainspirować jesiennym darom. Kiedy spoglądamy na to, co natura nam podarowała, ile kolorów i zapachów przyniosła, chcemy je wszystkie zachować. Dary jesieni, czyli dynie, jabłka, gruszki czy śliwki idealnie posłużą nam do przygotowania niezapomnianych, jesiennych pyszności. Po te owoce warto sięgnąć nie tylko ze względu na ich smak, ale również na ich walory zdrowotne. W wielu polskich domach przepisy na jesiennie przetwory przekazuje się z pokolenia na pokolenie. To tradycja, którą warto utrzymywać. Kto nie doceni smaku gruszkowego dżemu albo musu z jabłek podczas chłodnych, mroźnych wieczorów przed kominkiem? Kto z nas nie ucieszy się z kolorowych, pachnących słoiczków stojących w spiżarni, bogatych w wartości odżywcze? Przetwory doskonale sprawdzą się w czasie zimy, kiedy zatęsknimy za słońcem i smakami lata. Pomimo dostępności wielu przeróżnych konfitur i przetworów na sklepowych półkach, nic nie zastąpi tych własnoręcznie przez nas wykonanych. To nie tylko naturalny zapach i smak, brak sztucznych barwników i konserwantów, ale również wielka satysfakcja. Warto jednak pamiętać, że przetwory to nie tylko dżemy czy konfitury. To też pasty, sałatki, kiszonki i przeciery, które nabierają znów popularności. Jesień to sezon na buraki, dynie, paprykę, cukinię czy kalafior i brokuły. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie pasty warzywnej z ulubionych sezonowych warzyw. Jesień to okres, kiedy zbiera się kapustę i jest to też najlepszy czas na jej kiszenie. Tak przygotowaną, warto przełożyć do słoików i odłożyć w ciepłe miejsce aż do zimy.
Domowe przetwory to najlepsze, co możesz zrobić dla siebie i swoich bliskich. Na zimę będą jak znalazł, zwłaszcza kiedy zatęsknimy za słońcem i smakami lata. Zamknijmy więc odrobinę tej pory roku… w słoiku, aby móc do niego powrócić, gdy za oknem chłód i deszcz. Tym sposobem znów poczujemy ciepłe, letnie promienie słońca i lekką bryzę na twarzy.